Sida 1 av 1

Svetskurs

Postat: tis 30 okt 2018, 22:50
av MrMikaelEricsson
Kan någon tipsa om svetskurs i Malmö eller vill du ställa upp att utbilda två vetgiriga personer med inställningen - hur svårt kan det va? Vi saknar allt, erfarenhet, svets och ödmjukhet att det är svårt. Men garage finns i centrala Malmö

Sendt fra min SM-N950F med Tapatalk


Re: Svetskurs

Postat: ons 31 okt 2018, 01:37
av datapata
Mitt bästa tips är nog ta reda på grundläggande info på youtube om tänkt svetstyp, fogberedning osv. köp en billig men bra svets, fixa en hög med spillbitar och öva öva öva. Det svåra är att lära sig ställa in svetsen för tänkt material när man är ovan. Prova er fram.
Vad har ni tänkt er för metod? mig/mag är lättast, tig tar ett tag att lära sig och att tiga alu kräver en del erfarenhet. learning by doing är min strategi till det mesta :)
Gäller det MIG, rekomenderar jag en modern maskin. Jag är självlärd för länge sen på en gammal men stark sak, men med sliten slangmatning, glappa reglage osv är det svårt att ställa in skiten när man inte vet vad man gör haha. Men övning ger färdighet. Jag är långt ifrån duktig, men svetsarna blir åtminstone starka och ser ok ut.
Stadig hand och tålamod/noggrannhet är ett plus

Re: Svetskurs

Postat: ons 31 okt 2018, 05:54
av MrMikaelEricsson
Jag hade tänkt mig/mag, han tig för att svetsa aluminium. Det finns ju super billiga mig med gas i tråden, funkar en sådan?

Sendt fra min SM-N950F med Tapatalk


Re: Svetskurs

Postat: ons 31 okt 2018, 11:10
av datapata
Nja. Funkar gör de såklart men inget jag rekommenderar. Köp hellre beg bättre maskin och kör med skyddsgas. Co2 funkar utmärkt och är billigt, jag kör själv med det. Svetsar man länge kan regulatorn frysa lite men det är bara ta en kort paus då :)
Tiga alu kräver övning! kom ihåg också att ha separata verkyg till alu och stål, bara att använda en kapskiva eller stålborste som varit i kontakt med järndamm förstör svetsfogen

Re: Svetskurs

Postat: ons 31 okt 2018, 16:40
av -Skalman-
Jag gick en endagarskurs innan jag drog igång med mitt amatörbygge. Gav inte jättemycket, mest hur mycket svårare det är med tig än mig/mag (som jag redan från början hade bestämt att jag skulle satsa på). Låt någon som kan visa grunderna en timme och sedan testa sig fram själv är mitt råd. Jag gick från inga förkunskaper till att svetsa en egen rörram, tycker det är rätt lätt så länge vi pratar mig/mag.

Re: Svetskurs

Postat: lör 03 nov 2018, 17:11
av MrMikaelEricsson
Bidde en Kemppi 180 så nu skall det övas. Tack för rådet.

Sendt fra min SM-N950F med Tapatalk


Re: Svetskurs

Postat: lör 03 nov 2018, 18:30
av datapata
Bra val, det är en stabil maskin

Re: Svetskurs

Postat: lör 03 nov 2018, 19:01
av MrMikaelEricsson
datapata skrev:Bra val, det är en stabil maskin
Ja, har förstått det Bild

Sendt fra min SM-N950F med Tapatalk