INFORMATION!
Forumet har blivit mer inaktuell idag pga Facebooks dragkraft av medlemmar.
Om ni söker aktuell information från PSC eller söker aktiva medlemmars hjälp kan ni hitta samtliga på våran facebook grupp, detta riktiga men nu mer inaktiva forum agerar arkiv för er som söker info
facebook länk nedan. https://www.facebook.com/groups/peugeot ... ?ref=share
Dock finnes webshopen kvar till förfogande på länken nedan.

Webshop http://webshop.peugeot-sport-club.se/index.php

Ljudanläggningar tips&trix till Peugeot 207 & 207 CC

Frågor om styling eller ljud och bild i bilen (In-Car Entertainment)?
Användarvisningsbild
Magnus 207CC
Registrerad
Registrerad
Inlägg: 28
Blev medlem: tis 09 jun 2015, 10:37
Ort: Gävle
Kontakt:

Ljudanläggningar tips&trix till Peugeot 207 & 207 CC

Inlägg av Magnus 207CC »

Tänkte jag skulle summera lite om ljudanläggningar till 207 och 207 CC samt lägga med lite uppgraderingar jag hittills gjort på min 207 cc..

Stereo:
Den vanligaste originalstereon heter RD4 med 4x20watt, har rattknappar och finns med eller utan MP3. Även kallat WIP-sound ihop med utökat antal högtalare.
Sen finns det även RT4/RT5 som har navigation, telefon (sim-kortsläsare RT4 eller sd-kortsläsare RT5) och 7" färgskärm där färddatordisplayen annars sitter. Även kallat WIP-nav.
Alla stereon gick att få med bluetooth-funktion.

Linjeingång:
Beroende på modell så fanns AUX-uttag i handskfacket i form av två RCA-kontakter, eller USB-uttag + AUX vid facket under ACC-panelen med möjlighet att styra tex. iPad via stereon.

CD-Växlare:
Som tillval fanns en 6-skivors cd-växlare, placerad i facket under stereon.

Högtalarsystem:
Som standard så sitter där 4 högtalare, två diskanter på instrumentbrädan och två 6,5" mellanregister i framdörrarna.
I WIP-sound och WIP-nav har man 6st högtalare, två diskanter på instrumentbrädan och två 6,5" mellanregister i framdörrarna och två 5,25" i bakre sidopaneler/bakdörrar.
Största ljudsystemet heter JBL-hifi och det innehåller 7 högtalare i 207 2/4dörrars och 6 högtalare i 207 CC. Systemet drivs av en förstärkare på 240watt som sitter i bagageutrymmet. I det här systemet är det helt andra högtalare än i dom andra systemen. I 207 ingår det en 6,5" bashögtalare i en låda på höger sida i bagageutrymmet och i 207 CC sitter det 6x9" högtalare bakom bakre sidopanelerna istället för dom 5,25". Systemet har även ett annat kabelnät med grövre kablar till högtalarna och förstärkaren drivs via en separat säkring i säkringscentralen.
4.jpg

Uppgraderingar:

Eftermarknadsstereo:
Originalstereon är av DIN-format och mycket enkel att byta ut, kontakterna är av ISO-modell och antennkontakten är av fakra-modell. Oftast måste man dra en separat strömkabel, tex. från säkringscentralen för att få minnet att fungera på nya stereon. Att enbart byta stereo till en med kanske 4x50watt i stället gör stor skillnad på ljudet.
Kruxet med att montera eftermarknadsstereo är att vissa funktioner i färddatorn styrs av knapparna på originalstereon, samt att funktionen med rattknappar faller bort och ljudet från backsensorer styrs genom stereon. Det finns flera leverantörer, tex. Connects2 som säljer en liten låda som man sätter ihop med ISO-kablaget så ska ovanstående fungera.
Att montera i en dubbel-DIN är också enkelt, dock lär man kapa bort två plaststyrningar ovanför facket. Snyggast blir det om man köper den ram för 2din som finns till Peugeot 207 på flera bilstereofirmor.
Vissa bilstereon har något som heter "display-out". Detta gör att man får radiokanaler och låttitlar i färddatorns display, precis som original.

Högtalare:
Att byta högtalare är relativt enkelt om man håller sig till samma storlekar. Det finns även några leverantörer som har modellanpassade paket där man byter ut dörrhögtalarna fram och diskanterna på instrumentbrädan, tex. Focal IFP207 eller Pioneer TS-H1703. Dock får man inte riktigt ut sånna högtalarers fulla potential om man inte samtidigt matar dom med mer effekt än som kommer från originalstereon.
I WIP-sound systemen är det kanske främst lite mer bas som önskas och enklaste lösningen är att komplettera med en baslåda, förslagsvis en aktiv sådan.
I CC-modellen är det dock inte lika enkelt på grund av platsskäl, men en lösning som jag gjort är att köpa bakre högtalarpanelerna som sitter i JBL-systemet, men att man stoppar i egna 6x9" högtalare. Basen blir då betydligt kraftfullare ihop med tex. en eftermarknadsstereo och ett rejält lyft av ljudet. Att använda sig av bakre JBL högtalare ihop med WIP-sound kablaget är lite struligare på grund av att delningsfiltret saknas och till dom högtalarna så matas diskanten och basen med separata kablar och i olika frekvenser direkt ifrån JBL-förstärkaren.

Förstärkare/slutsteg:
Att montera en förstärkare brukar vara det som ger bästa effekten till högtalarna. Det är dock en hel del jobb att koppla in. Det finns en uppsjö av olika märken och modeller att välja bland. Om en sån skall monteras ihop med originalstereon rekomenderas en förstärkare med högnivå-ingång och auto-remote. Vill man få ut maximal prestanda så rekomenderas det att även byta till grövre högtalarkablar.

Telefon:
Är det bara en bluetooth handsfree-lösning man är ute efter så finns det lite olika leverantörer (tex. Dension) som utnyttjar CD-växlar ingången på RD4/RT4 för att få ut/in samtal och streama musik den vägen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
//Magnus

Peugeot 207 CC 1,6 VTi Roland Garros -08
Användarvisningsbild
hedis
Kassör
Kassör
Inlägg: 6340
Blev medlem: tor 25 maj 2006, 13:49

Re: Ljudanläggningar tips&trix till Peugeot 207 & 207 CC

Inlägg av hedis »

Snyggt jobbat! :D


Senast uppknuffad av Magnus 207CC tis 29 mar 2022, 21:40.
Alexander Hedström - Peugeot Sport Club | Kassör

BMW 330d e91 -10        Bruksbil
Peugeot 306 GTi -97       226hk N/A busbil
Peugeot 206 RC -04          To be bruksbil

Tack till: FR-Autosport
Skriv svar